„Statul sunt eu”- Ludovic al XVI-lea

Acum că am terminat cu digeratul bunătăţurilor de după Paşti, iar Curtea Constituţională a aprobat alegerile din 5 aprilie, hai să vedem de ce s-a dus de râpă revolta din 7 aprilie, alias „tentativa de lovitură de stat”, pe care şugubăţ fiind, o voi numi “lovitura de şezut”.

1. Revolta n-a avut conducători. În Ucraina a fost Iuşcenko contra Ianukovici, în Georgia – Saakaşvili împotriva Şevarnadze. La noi cine a fost contra Voronin? Tinerii? Se poate, dar ei nu au avut un conducător. Nu-i luăm în calcul pe cei din opoziţie. Mulţimea nu i-a ascultat atunci când i-a îndemnat să înceteze cu violenţa şi nici feţele din timpul discuţiilor cu Voronin şi Lupu nu le-au fost de ajutor.

2. Revolta a fost una sentimentală. Multe sentimente, dragii mei! Mult prea multe! Zicala zice să ţii mintea la frigider şi inima caldă. Lumea a luptat cu inima. Acţiunile nu au fost planificate, totul fiind expromt. Poate că în mulţime au fost vreo 30 de provocatori, dar pietre au aruncat mult mai mulţi. Nu mai iau în consideraţie energia uriaşă pe care o emană o mulţime şi care te împinge de multe ori să faci lucruri pe care în mod normal nu le-ai face.

3. Voronin. Omu’ ăsta e genial în nebunia sa. A reuşit să întoarcă o situaţie clar împotriva sa, în una care să pună capăt protestelor. Poate că au fost provocatori, poate că totul a fost înscenat. Trebuie însă să apreciem planul aproape ideal pus la cale de Voronin şi Compania. Aici mă opresc însă cu laudele… Voronin e doar un strateg bun. La celelalte capitole e dus rău de tot.

4. Mediul. Ce o fute pe Europa şi pe America situaţia din Moldova, drepturile celor de aici şi dorinţa lor de aderare? Ăştia fac un menage a trois excelent cu Rusia şi nu le prea arde de revoluţii neplanificate. Nu rămân decât la declaraţii pompoase care nu vor fi traduse în practică niciodată. Şi Băsescu? Ăsta a reacţionat abia la vreo săptămână de la declaraţia lui Voronin… Poate avea frâna pusă…

5. Interesele. În fiecare revoluţie există interese. Important este ca acestea să corespundă cu ceea ce este bine pentru marea majoritate. Aici nu a fost vorba de binele populaţiei, ci de simple şi perfide interese. Din partea tuturor!

6. Lipsa unităţii. Unul striga că vrea unire, altul că au fost fraudate alegerile, altul că vrea în Europa…

Planeta Moldova numea statul un animal care stă toată ziua şi nu face nimic. Doar mănâncă… Aşa este. Se mai întoarce pe vreo parte doar uneori, atunci când cineva îi mai dă vreo lovitură în şezut…